Shetlandpony's

03 oktober 2016

Shetlandpony's

De mensen van Advalvas hebben mijn columnrubriek in het magazine ‘Sanne’ genoemd. Gewoon ‘Sanne’ verder niets. Het is misschien maar goed ook dat ik hierover niet zelf de regie in handen had. Als ik zelf had moeten kiezen hoe ik mijn columnreeks zou noemen, was ik vast uit paniek gegaan voor iets als Pieters’ Post. Van zoiets ludieks kom je je hele studententijd niet meer af. Dan is gewoon ‘Sanne’ toch serieuzer.

Je moet weten dat ik altijd al moeite heb gehad met mijn naam. Sanne… Toch een beetje de naam van een meisje dat van shetlandpony’s en krultangen houdt. Overigens twee prima interesses, maar niet per se de mijne. Sanne is ook nog eens een meisje dat haar naam moet delen met zo’n beetje alle meisjes geboren tussen 1986 en 2008. Je kunt vinden dat ik nu overdrijf, maar Sanne stond van 1990 tot 2010 in de top-3 meest voorkomende meisjesnamen.

Misschien daarom ook dat mensen me altijd met voor- én achternaam aanspreken. “Heeft iemand Sanne Pieters gezien?” vraagt mijn moeder geregeld op familiefeestjes.

Twee namen waaruit je kunt kiezen, die je als een truitje uit kunt trekken. Dat wilde ik ook

Op de basisschool hadden al mijn klasgenootjes op z’n minst twee extra voornamen. Een magisch fenomeen. Twee namen waaruit je kunt kiezen, die je als een stemming af kunt wisselen, als een truitje uit kunt trekken. Dat wilde ik ook. Daarom maakte ik een tijdje mensen wijs dat ik nog twee extra namen had. Helaas geloofden weinigen daarin, in mijn enthousiasme vergat ik steeds welke twee namen ik gekozen had, waardoor ik uiteindelijk een hele stápel extra namen had.

Het heeft natuurlijk ook voordelen, zo’n doodnormale naam. Bij belangrijke feestjes met gastenlijst kan ik altijd doen alsof ik een van de genodigden ben. “Ja, kijk maar op je lijst”, knik ik gewichtig richting het papiertje in de handen van het meisje dat het deurbeleid stevig uitvoert, “Sanne +1. Dat ben ik.”