Pieken in 2016

19 december 2016

Pieken in 2016

De Vrije Universiteit heeft zo’n 24.000 studenten en 4500 medewerkers. Deze bijna 30.000 mensen zijn over het algemeen kritisch en bescheiden. Mogen we af en toe niet iets meer te koop lopen met wat wij samen op de VU allemaal bereiken en presteren? Ik vind van wel! Daarom zet ik in deze laatste blog van 2016 enkele hoogtepunten van dit jaar op een rij.

Allereerst natuurlijk het grootste sportevenement ter wereld: de Olympische Spelen in Rio. Daaraan deden maar liefst dertien sporters mee die student, alumni of arts zijn aan VU of  VUmc. De VU zet zich al jaren in om studenten te ondersteunen die hun studie willen combineren met topsport of een andere culturele topprestatie. Dat de VU erin slaagt dit te faciliteren, daarvan getuigt het grote aantal deelnemers in Rio.

Bij de Olympische Spelen deden maar liefst 13 VU/VUmc-sporters mee

In en rond de zomer gebeurde er nog veel meer. Zo bedacht Green Office de meest duurzame introductiestunt, waarbij studenten tijdens de introductiedagen hun plastic wegwerpflesje konden omruilen voor een Dopper.

We mogen ook ontzettend trots zijn dat de VU met vier topopleidingen in de Keuzegids van universiteiten 2017 staat. Dit geldt voor aardwetenschappen, Griekse en Latijnse taal en cultuur, liberal arts and sciences (Amsterdam University College) en wijsbegeerte.

Op het gebied van onderzoek blijven we ook zeker niet achter. VU-onderzoekers ontwikkelden bijvoorbeeld een model waarmee de invloed van klimaat op geweld verklaard kan worden.

En we hebben hier een groot aantal verenigingen. Dat die bruisend, jong, oud, groot en klein zijn, blijkt wel uit de verschillende verenigingen die in 2016 hun lustrum vierden. Zo was het dus feest bij onder meer QBDBD, EOS, MFVU, Salus en Anguilla.

Tevens was 2016 het jaar waarin de Campus Uilenstede vernieuwd is. Het jaar dat de nieuwe multidisciplinaire bachelor PPE (philosophy, politics and economics) in heel Europa van start ging. Dat Meindert Flikkema was genomineerd voor de beste docent van Nederland namens de VU. Het jaar dat de Vrije Universiteit zich aansluit bij Aurora, een nieuw internationaal netwerk van universiteiten. En dat de eerste resultaten vanuit Student analytics werden gepubliceerd. Er bleek een positieve relatie te zijn tussen studenten die meedoen aan de introductieweek en hun studiesucces.

Dit is slechts een kleine greep van wat wij op de Vrije Universiteit allemaal hebben bereikt in 2016. Op dit alles mogen we zeker trots zijn. De VU is klaar voor 2017!

Lobke Min
coördinator commissie Onderwijs & Onderzoek van de universitaire studentenraad 2016-2017

[foto: Yvonne Compier]