Nog even de zomer door en dan los

29 juni 2017

Nog even de zomer door en dan los

Hoe doe je dat, een congres organiseren? En waar loop je tegenaan? De congrescommissie van de psychologen- en pedagogenstudievereniging VSPVU organiseert elk jaar het verenigingscongres, dus die zal het vast weten. Advalvas volgt de commissieleden in de voorbereiding naar het congres op 3 oktober.

Taboes

Het VSPVU-congres gaat dit jaar over taboes. Zes sprekers vertellen hun verhaal, van pedofiele en kind-oudermishandeling, tot relaties met robots en de neurologische basis van schaamte. De dagvoorzitter is neuroprof Erik Scherder en de cabaretier Dian Liesker verzorgt een grappig en interactief intermezzo. Het congres is op 3 oktober 2017. Er komen ongeveer 350 mensen, zowel leden van de VSPVU als geïnteresseerden van buiten de VU.

“Het congres staat net op Facebook en je kunt al tickets kopen, maar na de zomer gaan we echt los met de promotie”, zegt promotiecoördinator Zoë van der Snoek. De flyers en posters zijn wel al klaar en de congreswebsite wordt aangevuld. Nu alleen nog een poster voor de lichtkrant in de VU-gebouwen, zo’n uitrolbanner en het programmaboekje.

“De flyer en poster heb ik zelf gemaakt in InDesign”, vertelt Zoë. “Daar had ik vorig jaar ook al mee gewerkt toen ik de Tranz, het verenigingsblad, opmaakte. Ik moest me houden aan de huisstijl van de VSPVU en er waren al templates, dat maakte het best makkelijk. Ik ben er misschien een dag mee bezig geweest.”

'Volgend jaar zijn er extreem veel eerstejaars, omdat de faculteit nu ook een Engelstalige bachelor heeft'Zoë had zo haar eigen ideeën voor het beeld op de poster. Geen stockbeeld, maar een fotograaf foto’s laten maken van VSPVU-leden met de handen voor de oren, ogen en mond. “De fotograaf heeft dat bewerkt tot hele toffe foto’s die perfect bij het thema ‘Horen, zien en zwijgen’ passen. Ik ben erg blij met het resultaat.”

Ze verwacht dat ze wel het begrote aantal van 350 bezoekers zullen halen. “Taboes zijn een juicy onderwerp en volgend jaar zijn er extreem veel eerstejaars, omdat de faculteit nu ook een Engelstalige bachelor heeft. Het congres is ook op de vrije dag van de eerstejaars, op dinsdag, dus ze hoeven er geen colleges voor te missen. En voor de ouderejaars bachelorstudenten is bedongen dat ze een werkgroep mogen missen als ze naar het congres komen.”

Vanaf september staan de leden van de congrescommissie bezoekers te werven bij de ‘ontmoetingstafel’ in de centrale hal van het hoofdgebouw en in de VSPVU-kamer. “Dan zijn er nieuwe eerstejaars en zittende studenten hebben er weer zin in. Te vroeg beginnen met promoten is ook niet goed, want dan heb je de kans dat het wegzakt.”

Ondertussen is ook bekend geworden waar het congres gaat plaatsvinden. Na wat schuiven en passen en meten is toch de aula beschikbaar gekomen. “Dat is veel beter dan een locatie buiten de deur. Nu hoeven studenten geen stap extra te doen om te komen.”