Meer dan je papiertje

11 september 2017

Meer dan je papiertje

Wanneer ik dit schrijf zie je ze overal: groepjes van studenten begeleid door twee mensen in een fel gekleurd shirtje. Je ziet ze door de hele stad. De introductieperiode is in volle gang en dat is te merken. Woensdag stond het campusplein vol met verenigingen en organisaties, vrijdag galmde de muziek de hele dag over Uilenstede en naar het eindfeest kijk ik elk jaar weer uit.

Hoewel het toch alweer vier jaar geleden is dat ik aan mijn eerste jaar begon, geniet ik steeds weer met volle teugen van de introductieperiode. De eerstejaars brengen allerlei verhalen met zich mee en dan kun jij vertellen waarom jouw vereniging de beste is. Dan komen daar alle feestjes nog bij. Alleen al bij mijn eigen studievereniging hebben we een uitgebreid programma tijdens de introductiedagen: een lezing speciaal voor de nieuwe studenten, een Hollandse karaokeborrel en een heel weekend in Friesland.

Dat vind ik zo leuk om te zien. Er wordt van alle kanten hard gewerkt om de student zich thuis te laten voelen op de universiteit. Dat is ook wel belangrijk. Voor velen zal dit de komende jaren de plek zijn waar zij de meeste tijd doorbrengen. Uiteraard zoekt de ene student een  favoriete studieplek in de bibliotheek en de andere een vaste barkruk aan het einde van de bar. Maar dat is zo mooi hier aan de VU. Het kan gewoon allemaal. Heb je een hobby, dan heb je er wel een studentenvereniging voor.

Kijk om je heen en praat met mensen!

Toen ik vier jaar geleden als naïef en onschuldig studentje binnenkwam en mijn eerste biertje dronk, overweldigde mij dit. Er zijn zoveel opties en zoveel leuke dingen.

Waar begin je dan? Bij je studie dacht ik toen maar, ik ging tenslotte naar de universiteit om te studeren. Daar kwam al snel een studievereniging bij en toen een commissie en vervolgens nóg een en daarna de studentenraad en ga zo maar door.

Nu vier jaar later heb ik veel mooie verhalen te vertellen, veel geleerd en heel veel mensen leren kennen. En dat is ook wat ik zou willen meegeven aan alle nieuwe studenten. Kijk om je heen en praat met mensen; er zijn zoveel dingen te beleven. Het zou zonde zijn als je over drie jaar alleen een papiertje hebt.

IRIS VAN ESSEN, raadslid 2017-2018