Ideeën voor een laatste column

28 juni 2017

Ideeën voor een laatste column

- Over dat ik meer dan veertig berichtjes heb gekregen naar aanleiding van mijn columns hier. Dertien berichtjes kreeg ik over de column ‘Statistiek’ (#neverforget). In vijf van die dertien was iemand ervan overtuigd dat hij me in tegenstelling tot alle anderen toch statistiek zou kunnen leren. 27 berichtjes gingen in meer of mindere mate over de foto naast de column. Er was iemand die ‘aan de hand van mijn foto best een keer koffie wilde drinken tussen zijn scriptie door’ en iemand die vond dat ‘de venijnige columns niet pasten bij het lieve meisje op de foto’. Twee berichten kwamen van vrouwen. Die waren heel inhoudelijk.

- Over dat werkgroepen het slechtste in de mens naar boven halen en dat ik op een gegeven moment mijn werkgroep vaker zag dan mijn vrienden. Je kunt je familie niet kiezen, maar je werkgroep ook niet.

- Over dat de mensen die de VU leefbaar maken, de schoonmakers, zo vaak PoC zijn, en over de vrouw die toen een schoonmaker de weg naar het toilet versperd had met een bezem, daar geïrriteerd overheen stapte terwijl ze tegen een vriendin zei: “Zó’n onzin, quota’s. In Nederland heeft iedereen gelijke kansen, je moet gewoon beter je best doen.”

- Over dat ik zelfs toen ik aan de kunstacademie studeerde niet zo vaak de vraag: “En wat ga je daar dan mee worden?” kreeg als nu.

- Over hoe een professor geen aanbevelingsbrief voor het honoursprogramma voor me wilde schrijven omdat hij vindt dat wetenschappers geen openlijke afkeer van statistiek mogen hebben.

- Over de goedbedoelde kunst in de VU. Wow. Wow. Die wietposter in het Initium? De sadistische eekhoorn in de hal? Ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen.

- Over dat ik hoorde dat de schepper van deze grijze universiteit, Abraham Kuyper, vond dat studenten na elke tentamenperiode minstens twee maanden vrij moesten krijgen om over de geleerde stof te filosoferen. Dat ben ik met hem eens.

- Over – ha verrassing: ik zie jullie na de zomer weer!

Geïnspireerd door de laatste column van de onevenaarbare boekenrecensent Arjen Fortuin, zoals Geert van Oorschot dat ooit deed voor Tirade die het weer pikte van Multatuli