Het gevaar van alles digitaal

17 maart 2015

Het gevaar van alles digitaal

Niet alleen op de campus, maar ook digitaal is de VU hard aan het bouwen. Het nieuwe VUnet  moet in juni worden gelanceerd. De pilots en eerste screenshots zien er in ieder geval veelbelovend uit:  de interface lijkt gebruiksvriendelijker en  de zoekmachine gaat er straks flink op vooruit.

Dat is goed, want VUnet wordt nog belangrijker dan het nu al is. In de nieuwe versie moet je als student zelf je studievoortgang gaat bijhouden, en op tijd ingrijpen als je vertraging dreigt op te lopen. Afspraken met een studieadviseur, studentenpsycholoog of andere vorm van ondersteuning verlopen straks allemaal via VUnet. Als de verschillende (facultaire) balies straks verdwijnen, is het essentieel dat het digitale platform dat dit moet opvangen op tijd afgeleverd wordt en goed werkt.

Blijven studieadviseurs voldoende bereikbaar?

De VU heeft hiervoor een speciale projectgroep, namelijk het ondersteunen, studeren en doceren- (OSD-)project. Eén voor één leveren zij de verschillende fases af van het nieuwe VUnet, en de USR is hier nauw bij betrokken. Daarnaast mogen we als USR meepraten over de campagne die in het kader hiervan gelanceerd zal worden. Dat is belangrijk, want studenten moeten weten waar ze aan toe zijn en waar ze bepaalde informatie straks kunnen vinden. Het goed invoeren van het nieuwe VUnet staat of valt met een goede informatievoorziening.

Het grootste voordeel is dat de student straks de touwtjes echt in eigen handen heeft. Zelf elk moment zicht hebben op waar je staat, is zo slecht nog niet. Wel maak ik me zorgen over de nadelen die kleven aan zo’n digitalisatieslag. In hoeverre kan een online platform fysieke aanwezigheid vervangen? Natuurlijk maakt lang niet elke student gebruik van de studieadviseurs, maar blijven zij zo wel voldoende bereikbaar? Het grootste nadeel van digitalisering is de afhankelijkheid van het netwerk. Je kunt alleen bij je gegevens als het netwerk  goed werkt.

En dat is geen vanzelfsprekendheid:  op dit moment  is de VU, in de ban van het cryptolockvirus. Op de een of andere manier is dit virus, dat bestanden blokkeert, door de netwerkbescherming van de VU heen gekomen en zijn accounts en computers uit voorzorg afgesloten. Dat zou nu al niet mogen gebeuren, maar is een regelrechte ramp als je straks voor alles afhankelijk bent van het netwerk. Het is dus belangrijk dat de VU gaat kijken naar de bescherming van deze gegevens, zeker als je persoonlijke informatie voor jezelf ook via VUnet beschikbaar is.