De stille meerderheid

09 februari 2017

De stille meerderheid

Ik moet de laatste tijd veel denken aan een geschiedenisboek dat ik op de havo las. Daarin stond een foto van twee mensen die hand in hand een bioscoop uitliepen. Ze lachten, zij liep een beetje tegen hem aangeleund. Op de achtergrond zag je vernielde gebouwen, een soldaat met hakenkruis op de bovenarm hield op de hoek de wacht. Het was 1943 en de Tweede Wereldoorlog woedde door de stad. Onder de foto stond: ‘toch ging het leven ook gewoon door’. Elke keer als ik langs die foto bladerde, werd ik nijdig. Hoezo ‘toch ging het leven ook gewoon door’? Om hen heen werden mensen weggevoerd en uitgeroeid! Waarom stonden deze twee niet op z’n minst met fakkels of zoiets bij een gemeentehuis? Natuurlijk, misschien waren dit wel verzetshelden, hadden ze net met de bioscoop als dekmantel plannen gesmeed Het moment waarop stil zijn je schuldig maakt, daar zijn we wel zo’n beetje aangekomenof waren ze gewoon toe aan een beetje escapisme tussen het activisme door, en nee, ik weet niet hoe het is als je daadwerkelijk in een oorlog leeft, maar de foto symboliseerde voor mij iets wat ik mezelf beloofde nooit te worden: deel van de stille meerderheid. Die de gordijnen sluit als de onderburen worden weggevoerd, zijn muziek harder zet als in de metro een moslima wordt uitgescholden, de andere kant opkijkt als een bevolkingsgroep vanwege hun religiositeit ergens niet meer binnen mag.

Het kunnen horen bij een stille meerderheid is ook een privilege. Het betekent dat je niet degene bent die onderdrukt wordt. Die opvalt. Het betekent dat je op het hoogtepunt van een oorlog nog naar de bioscoop kunt. Het betekent dat je leven doorgaat als het anderen wordt afgenomen.

Het moment waarop stil zijn je schuldig maakt, daar zijn we wel zo’n beetje aangekomen. Wir haben es nicht gewußt, ja doei, we hebben dit van mijlenver zien aankomen en nu kun je een keuze maken. Wat je vandaag nog kunt doen: lid worden van een krant die kritisch is, geld/tijd/zichtbaarheid doneren aan initiatieven die onrecht tegengaan, deelnemen aan protesten, en gewoon gaan stemmen in maart.