De echte gamechangers zitten op de VU

17 maart 2017

De echte gamechangers zitten op de VU

Als lid van de studentenraad heb je veel contact met het bestuur, de diensten, faculteiten en studenten. De impact die VU-studenten, VU-alumni en VU-medewerkers op de maatschappij hebben, is enorm.

Naast het feit dat de VU nationaal en internationaal goede onderzoeksprestaties levert, heeft zij ook alumni die werkzaam zijn in de politiek en zich inzetten voor de samenleving: bijvoorbeeld minister Bert Koenders (PvdA), Henk Krol, fractievoorzitter 50PLUS, Joël Voordewind (CU) en Barbara Visser (VVD).

We moeten niet alleen kijken naar alle prestaties die de VU levert, maar we moeten ook beseffen hoe de universiteit functioneert in haar huidige habitat. Amsterdam staat bekend om het feit dat het een kleurrijke stad is wat betreft religie en cultuur. Een quote die ik ooit heb bedacht en waar ik erg in geloof, luidt: ‘De Vrije Universiteit is een utopisch voorbeeld van hoe de Nederlandse samenleving eruit hoort te zien.’

Onze studentenpopulatie is divers en dat is kenmerkend voor de VU. Wij gebruiken dit als kracht in plaats van zwakte. De VU waardeert haar studenten enorm en biedt ze een omgeving waarin ze zich kunnen ontwikkelen en groeien. Zo heeft de student van het jaar 2016 Ruben van de Belt een bijzondere uitspraak gedaan: ‘Op mijn cv staan al mijn successen, terwijl het juist mijn mislukkingen, die ik uit schaamte op mijn cv weglaat, zijn die mij hebben doen groeien.’

De VU heeft veel om trots op te zijn. Toch blijft ze vaak het bescheiden meisje achter in de klas. Onze universiteit mag veel meer laten zien dat diversiteit en kwaliteit uitstekend samengaan. Wij moeten de VU-trots uitdragen, niet alleen binnen maar ook buiten de VU-gebouwen. De Universitaire Studentenraad pleit voor meer VU-banners en VU-vlaggen op de campus. Daarnaast moeten we VU-merchandise meer promoten en zichtbaarder tentoonstellen. We moeten meer media-aandacht genereren voor de VU-status van medewerkers en alumni. De USR vindt dat wetenschappers hun onderzoeksresultaten nog zichtbaarder moeten maken, zodat studenten dat kunnen zien en zich realiseren waarop ze trots mogen zijn.

Hoe je het wendt of keert, de VU is speciaal. Opgericht als een bijzondere universiteit door Abraham Kuyper, die ook de eerste politieke partij in Nederland heeft opgericht (ARP). Het zit in ons bloed en dit moeten wij van de daken schreeuwen.

Zakaria Nafid

Coördinator communicatie van de universitaire studentenraad 2016-2017