Bont is beter

07 november 2016

Bont is beter

Las in de Volkskrantvan 7 oktober ‘UvA doet het zo slecht nog niet qua diversiteit’. Dat vinden tenminste drie sociologen van de UvA. Anderen vonden dat de UvA het wel slecht deed qua diversiteit en wilden dat de UvA een diversiteitsquotum zou instellen. Hoe het verder allemaal zit met diversiteit aan de UvA weet ik niet, want ik heb er geen onderzoek naar gedaan en ik studeer er niet aan. Maar wat ik wel weet is dat ik op alle open dagen die ik heb bezocht, behoorlijk heb gelet op diversiteit onder de studenten.

De traditie van sociale wetenschappen, het anarchistische karakter, vaste fsw-lokalen. Eigenlijk wist ik vóór die open dagen zeker dat ik aan de UvA zou gaan studeren. Geen van mijn vrienden heeft aan de VU gestudeerd en toch raadden ze het me allemaal af. Een lelijk gebouw, stapelstudenten, protestants onderwijs, alle standaard anti-VU-argumenten passeerden de revue. Het was mijn Verkering die zei: “Ga er nou toch maar even kijken, is zo lekker om de hoek.”

Dus op een koude februariochtend trok ik met tegenzin ‘lekker om de hoek’ naar de VU voor een open dag, waarbij docent Boris Slijper vertelde over het nut van sociologen in deze tijd tijdens een college over discriminatie en waar de geïnteresseerden divers waren.

Roeterseiland was hartstikke wit, hip en anarchist

Bij de UvA ging het opendagcollege over Johan Cruijff en had de vlotte docent (snel montuur, stoere powerpoint met effectjes) net het woordje flashen geleerd, denk ik, want hij gebruikte het erg veel. Maar wat echt de doorslag gaf: Roeterseiland was hartstikke wit, hip en anarchist, alle standaard UvA-tegenargumenten waren te zien.

Een opleiding volgen met christenen, atheïsten, moslims, niets-isten, pro-Erdoganners, struise meisjes uit de gemeente Noord-Kennemerland, Amerikaanse immigranten, studenten in alle soorten, kleuren en maten. Dat zorgt als sociologiestudent anno 2016 voor interessante en broodnodige discussies, gesprekken en inzichten. Daar valt niet tegenop te meten.