Beslis over de toekomst van de Vrije Universiteit

06 februari 2017

Beslis over de toekomst van de Vrije Universiteit

Over een jaarlijkse begroting van ruim 500 miljoen euro beslissen, invloed hebben op de richtlijnen van de Vrije Universiteit en initiatieven nemen die ten goede komen aan het welzijn van de VU-studenten. Als studentvertegenwoordiger praten met het college van bestuur en verschillende organen en diensten van de VU. Wie kan dit doen? Jij en acht andere raadsleden van de universitaire studentenraad!

Vanaf het begin van het collegejaar treedt een universitaire studentenraad aan om veranderingen door te voeren. Zo’n raad ontstaat niet zomaar. Alle raadsleden worden per individu democratisch verkozen door de VU-studenten. Door middel van verkiezingen kun jij ook worden verkozen en zo een spreekbuis worden van de 25.000 studenten die jij vertegenwoordigt.

Wees niet alleen een spreekbuis, wees een boegbeeld

Vaak krijgen we een vraag over de werkzaamheden van de universitaire studentenraad.

Die raad heeft meerdere rechten: instemmingsrecht, adviesrecht, recht om gehoord te worden en veel meer. Wij mogen instemmen bij grote zaken. Daarnaast kunnen we ook lobbyen bij het college van bestuur en met ze in debat gaan over belangrijke vraagstukken: Waar gaat het grote geld naartoe? Hoe zit het met de examenreglementen? De indeling van het restaurant? Het aantal studieplekken in de bibliotheek? Collegegeldvrij besturen? Studiepunten voor extracurriculaire activiteiten? Ook mogen we advies geven aan het bestuur, waarbij ze bij besluitvorming verplicht zijn om ons advies in overweging te nemen.

Hoe word je eigenlijk universitair raadslid? Het werkt bijna hetzelfde als bij de politieke verkiezingen. Eerst zoek je een partij. Er bestaan er nu drie: de Bètapartij, Universiteitspartij en Verenigingen United. Alle partijen hebben hun eigen grondslagen en ideologieën. Vervolgens solliciteer je bij een partij om op de kieslijst te komen. Let er wel op dat de partijen een deadline hebben om te solliciteren! In april vinden de verkiezingen plaats en daaruit worden er negen raadsleden verkozen. De raad zoekt kandidaten voor de nieuwe lichting, dus inschrijven bij een van deze partijen is nu mogelijk!

Ik heb er in ieder geval veel aan overgehouden. Naast de sparsessies met het bestuur en andere organen en diensten werk je ook samen met ze om tot mooie initiatieven te komen. Daarnaast leer je het systeem kennen, besturen en netwerken. Ik raad het je sterk aan om deze kans met beide handen te grijpen. Wees niet alleen een spreekbuis, wees een boegbeeld.

Zakaria Nafid

Coördinator communicatie van de universitaire studentenraad 2016-2017